Zaterdag 11 mei,

Vroeg uit de veren voor een fantastisch weekend, maar dat hebben we als jeugd over voor onze geliefde vogels. Omstreeks half acht kwamen de Vlaamse jeugdigen samen op ons afspreekpunt, om zo verder te rijden naar Frankrijk.

Zoals altijd was de ontvangst zeer gemoedelijk en waren we blij elkaar nog eens terug te zien, en zelf enkele nieuwe geïnteresseerde jeugdigen te mogen verwelkomen. Na een snelle piep in de volières op het afspreekpunt zijn we vertrokken richting onze Zuiderburen.

Goed op tijd kwamen we aan in Rijsel. We werden hier verwacht aan het Parc zoologique de Lille. Enkelen van ons konden zich moeilijk inhouden om een Segway te huren, een soort van gemotoriseerde step, maar de roep van de withandgibbons lokte ons richting de ingang van het park waardoor we de Segways al snel vergeten waren. In het park kregen we een brede waaier aan prachtige dieren te zien.

Enkele blikvangers waren de rode panda’s, een koppel tapirs met een klein gestreept pyjamaatje en de vele vogels zoals pelikanen, kookaburra’s, hokko’s, vele papegaaien maar ook reptielen. Het werd ons al snel duidelijk dat dit park voor een openbaar stadspark heel mooi ingericht en onderhouden was. Het weerzien met onze Franse kennissen was dan ook heel leuk. Al snel waren de eerste mopjes er en genoten we van de dieren in het park.

Na dit alles gezien te hebben trokken we met de groep van zo’n 15-tal jeugdigen de stad van Rijsel in om een hapje te nuttigen en van de prachtige gebouwen en stadscultuur van Rijsel te gaan genieten.

Vervolgens zijn we dan in groep richting de franse kweker/handelaar “ Canard de mormal” getrokken. Hier konden we kennis maken met een uitgebreide collectie aan eenden zoals harlekijneenden, koningseiders, ijseenden. Maar ook vele prachtige eenvoudigere soorten waren er te vinden en moesten zeker niet onderdoen voor de specialere soorten. Ook waren er enkele koppels jufferkraanvogels aanwezig waarvan er zelf aan het broeden waren.

Na de collectie hebben we snel nog even in de verkoopafdeling gekeken en de opfokruimte en hebben we een uitgebreid gamma aan koekjes en taartjes gekregen van de gastheer en gastvrouw. Nog voor onze lekker Franse appelbollen en bessentaart op waren, werden we al vergezeld van de gastheer van onze volgende afspraak waar we samen mee naar zijn collectie zijn gereden.  Hier hebben we nog enkele perken met allerlei eendensoorten mogen aanschouwen. Ook waren er al enkele koppels eenden met jongen waar we van konden genieten.

Het werd stilaan laat en vervolgens zijn we naar ons gastgezin getrokken bij Delphine en Anthony. We werden hier hartelijk ontvangen en hebben eerst een rondleiding gekregen in hun mooie collectie watervogels. Ze deden beiden hun best om zelf een beetje Nederlands te praten en legden ons hun toekomstplannen uit waarbij ze heel wat nieuwe grote volieres gingen plaatsen voor toerako’s, kookaburra’s en enkele ibis-soorten.

Na de rondleiding kregen we onze slaapvertrekken te zien en ondertussen werd er door Delphine en Anthony een lekker hapje voorzien, gevolgd door een prachtige BBQ. We hebben die avond heel wat verhalen uitgewisseld en goed gelachen.

De volgende ochtend konden we genieten van een lekker Frans ontbijt, en zelf de enige echte Franse CROISSANTS. Maar wat daar grappig aan was snap ik nog steeds niet. J Al snel na het ontbijt hebben we ons klaargemaakt om samen met enkele Franse jeugdigen terug richting België te rijden.

We werden in Pairi Daiza namelijk verwacht door Koen Vanderschueren, die een plaatsje heeft in de wetenschappelijke directie. Aangekomen aan de hoofdingang van het park, konden we nog enkele Vlaamse leden verwelkomen die onze groep weer vergrootten. Na het overhandigen van een klein presentje nam Koen ons mee naar een rustig hoekje in de Oase waar hij ons een uitleg gaf over zijn functie in het park. Hij vertelde ons ook hoe belangrijk wij als jeugd zijn, om in de toekomst samenwerkingsverbanden te kunnen maken.

Na de uitleg zijn we zelf het park gaan verkennen. Het blijft een prachtig park waar steeds weer wat nieuws op te merken is. We konden genieten van heel wat soorten vogels; trompetvogels, kori trappen, bijeneters, hoornraven, pelikanen,  drie soorten flamingo’s, heel wat roofvogels en tal van vruchten en insecteneters. Maar ook de zoogdieren en reptielen waar goed vertegenwoordigd in het park. Nijlpaarden, neushoorns, olifanten, heel wat roofdieren en vele aapjes die bij ons op de schouders kwamen zitten, wat natuurlijk leuk was om mee te maken.

Het park was ook ingedeeld in thema’s zoals het Afrika gedeelte, Azie, maar zelf Australië was niet vergeten. Ook hier waren er weer dieren die in de vrije vluchtvolière bij ons kwamen aanvliegen. Na het middagmaal hebben we de route rond de grote vijver bezocht waar we prachtig aangelegde volières konden aanschouwen met nog allerlei soorten vogels. Het was een geslaagde uitstap, we hebben heel wat prachtige vogelsoorten gezien, knappe collecties, maar vooral het sociaal contact met de andere jeugdigen was heel leuk.

 

Bedankt aan de organisatie voor deze leuke uitstap en……

aan allen die nog twijfelen om eens mee te gaan met de jeugd, ga eens mee, het is echt de moeite!