avifauna

 

Bezoek Avifauna

Zondag  28 Augustus was het zo ver , de jeugdmeeting van Jong Aviornis !
Om half 10 was het samenkomstpunt, voor Vlaamse leden,  aan de Cools bij de afrit van Wommelgem .
Iedereen was ruim op tijd en toen konden we vertrekken naar Avifauna in Alphen aan de Rijn.
Na een dik uurtje gereden te hebben kwamen we aan de parking van het vogel park ,
Hier waren al enkele jeugdleden van NL aanwezig , geweldig !
Ook hadden we een afspraak met een houder van zuivere, wildkleur, Chinese dwergkwartels. Deze meneer zou ons hier ontmoeten maar niemand wist hoe hij eruit zag.  Na naar zijn mobiele nummer gebeld te hebben zagen we dat hij feitelijk al naast ons stond…
In het totaal gingen we met 14 jong Aviornissers  het park binnen  en hier viel de mond van enkele leden al direct open van al het moois dat er te zien was.
We hadden afgesproken met de verzorger van de vogels dat we om 1 uur aan het ara gebouw zouden staan. Dus we hadden nog 2 uurtjes om even het park te verkennen.  Maar  helaas draaide het weer al snel om en na een paar honderd meter in het park te zijn begon het te gieten  en zijn we snel gaan schuilen. Er waren enkele slimme leden en die hadden een paraplu mee genomen , deze waren dus niet drijfnat.  Dit alles hield ons zeker niet tegen om het park verder te gaan bezoeken  en hier hebben we zeker geen spijt van gekregen!
Nadat we over de plassen moesten springen zagen we in de mooie volières  roodsnavelkitta’s , pauwfazantjes , neushoornvogels  enz, enz.…
Na al dit wandelen hadden de meesten van ons al wel honger gekregen en hebben we dus een hapje gegeten in het restaurant van het park. Nadat iedereen zijn buikje goed vol was moesten we vertrekken voor het tweede deel van de dag.  Joost , het hoofd van de vogelverzorging van het park ging ons rondleiden, ook op de plaatsen waar het publiek normaal gesproken niet mag komen.
We mochten in de broedlokalen gaan kijken waar dat op dat moment een jonge Chileense flamingo uit het ei was gekomen , ook zaten er hier 2 jonge nachtzwaluwen !!
Nadat er weer veel foto’s werden genomen vertrokken we verder naar het nieuw ingerichte gedeelte van Avifauna. Hiervoor moesten we een stukje door het park en Joost gaf ons  weer een prachtige uitleg bij elke volière die we passeerden .
Toen mochten we weer achter de schermen ; een oude manege was hier omgebouwd tot loods en er werden hier  verblijven gemaakt waar de vogels, die niet winterhard zijn, in de winter in konden.
Ook mochten we een kijkje gaan nemen bij de quarantaine ruimtes , allemaal heel mooi om te zien !
Nu was het tijd om naar Simon te gaan voor onze kwartels voor het project.
We namen de vogels aan in de ruimte waar de verzorgers normaal hun middag maal opeten dus , als er ééntje ging vliegen waren wie die niet kwijt .
In het totaal werden er 10 jong volwassen  koppels onder 5 leden verdeeld  en een ander lid nam een groep jongere vogels onder zijn hoede. Zo werden er  een mooi aantal vogels overgedragen ter versterking van het Jong Aviornis dwergkwartel project.
Na nog een babbeltje met Simon te hebben gedaan , hebben we de kwartels op een rustig plaatsje  gezet  en gingen we nog een hapje eten en  een glaasje fris drinken. Ook nu weer kregen we een gezonde Hollandse bui over ons heen en moesten we weer gaan schuilen.
Al bij al is Avifauna een PRACHTIG vogelpark en iedereen die er niet bij was heeft heel wat gemist !
Ondanks het mindere weer was het een zeer gezellige en geslaagde dag. Zorg dat je er volgende keer ook bij bent!
Namens alle deelnemers en de JA-organisatie bedank ik bij deze de medewerkers van Avifauna heel hartelijk voor hun fijne ontvangst !