BEZOEK AAN RUILBEURS MIJDRECHT EN ENKELE KWEKERS

Op zaterdag 31 augustus, reden we met de jeugdleden richting Mijdrecht om weer een fantastische dag tussen de vogels te beleven. We spraken af aan de ingang van de beurs waar we meteen gastvrij ontvangen werden door de gastvrouw Betty Van Tol.

Blij waren we met enkele nieuwe jeugdleden die blijkbaar het vogelvirus ook doorgeven aan hun jongere broertjes. Dat kunnen we enkel maar toejuichen.  Maar ook de Franse groep jeugdleden is elke keer groter, in tegenstelling tot de aanwezige Nederlandse jeugd.

Bij deze dus nogmaals een oproep aan alle jeugdige liefhebbers, ga eens mee naar de uitstappen van Jong-Aviornis. Het is een leuke bende waar je je meteen thuis voelt, en de tuin-en hokbezoeken zijn steeds de moeite waard!

Na de leuke ontvangst van Betty, en het ontvangen van onze enige echte Jong-Aviornis-Badge, gingen we elk onze weg op het beursje. Enkelen van ons gingen huiswaarts met een koppeltje nieuwe aanwinsten. Het was een aangenaam beursje met een gezellige drukte en een lekkere BBQ.  Ondanks het taalverschil met onze Franse vrienden, zat de sfeer er tijdens deze rondleiding meteen goed in en wisselden de verhalen en anekdotes al snel tussen de verschillende jeugdleden.

We kregen ook een privérondleiding van de gastvrouw doorheen de prachtig aangelegde perken en volières. Op onze rondgang was er een breed gamma te zien van allerlei watervogels, met meerdere zwanensoorten, allerlei mooi aangeplante perken met kleinere siereenden en ook een prachtige doorloop-volière met  vliegende fluiteenden, witrugeenden en vier soorten stekelstaarteendjes.

Alles was mooi verzorgd en het weer en de aangename sfeer zorgden er voor dat het weer een dag was om niet te vergeten.

Vervolgens gingen we naar Dhr. Piet Zonneveld, wie bij sommigen van ons al wel een bekende was. Piet heeft in het verleden tal van aviornis-soorten gehouden en gekweekt. Vandaag de dag hield hij zich meer bezig met alpaca’s, sikka-herten en een reeks zeldzame papegaaiensoorten.

De koppels sierganzen die we te zien kregen waren niet zo talrijk als verwacht, maar hadden telkens om ter grootste nesten. Orinocco’s met 8 jongen, keizerganzen met 7 jongen en een groep gekweekte roodhalsganzen om “U” tegen te zeggen. Een geslaagde kweek dus! Verder zagen we nog prachtig gekleurde gierparelhoenders voor de volières van de papegaaien lopen. Hier zagen we dan goudparkieten, kraagpapegaaien, inca-kaketoes, vele  (onder)soorten edelpapegaaien en tal van andere zeldzame kaketoes, ara’s en amazones.

De laatste kweker die we bezochten was Dhr. Piet Koot, een grote liefhebber van waadvogels. Hier kregen we een prachtige “moeras-volière” te zien met kleine plevieren, grutto’s, steltkluten en veel te veel anders mooi om op te noemen. Ook enkele perken met grote groepen ganzen zoals ross-gansjes, roodhalsganzen en twee soorten rotganzen. Ook stond er op het grasperk een grote vierkante bak met jong grut dat pas enkele dagen oud was, natuurlijk werden onze hartjes verteerd door dit jonge grut.

Verder was bij deze kweker ook een hele grote volière aanwezig die was opgedeeld in perken en waar allerlei aparte eenden soorten in gekweekt werden. Het was weer een dag met voor ieder wat wils.

Bij deze nogmaals bedankt aan de gastvrouw en beide gastheren, maar ook aan de ouders die gereden hebben. En hopelijk mogen we de volgende jeugdmeetings op een even talrijke opkomst rekenen met eventueel eens wat meer Nederlandse jeugdleden die interesse hebben in vogels.

Tot de volgende!